Lehikoiset kesäretkellä

6.8.2012

Lehikoisten sukuseura järjesti heinäkuussa kesäretken Kivikeskukseen ja Kosulaan. Noin 70 suvun jäsentä kokoontui ensin Kivikeskukseen. Kauko Lehikoinen toivotti retkeläiset tervetulleeksi ja kertoi sukuseuran nykyisestä tilanteesta. Päivi Mänty kertoi päivän ohjelmasta. 10-vuotias Viivi Kuuspalo soitti  haitaria ja Arja Lehikoinen kertoi Kivikeskuksesta. Näyttelyt kierrettiin varsin tiiviissä aikataulussa ja kahvittelun jälkeen suunnattiin retken pääkohteeseen Kosulan vanhalle talolle Larinsaareen.

Kosulan talon pihassa talon tytär Kati Lehikoinen soitti haitarilla tervetulomusiikkia ja Röplövän Lehikoisiin kuuluva Liisa Karjalainen lausui elävästi kolme runoa. Kosulassa lapsuutensa viettänyt Mauri Lehikoinen kertoi talon historiasta sekä veljiensä kanssa tarinoita siitä minkälaista elämä oli seitsemän veljeksen ja yhden siskon perheessä Kosulassa. Monet vanhat kommellukset naurattavat nyt, vaikka silloin kun ne on eletty, niistä on ollut nauru kaukana. Talon sisällä ryhmä jakaantui kahteen osaan. Mauri Lehikoinen jatkoi mielenkiintoisten tarinoiden kertomista talon vanhemmassa osassa eli kesätuvassa ja hänen vaimonsa Mirja Lehikoinen tarinoi talvituvassa.

Ensimmäinen Lehikoinen asettui asumaan Larinsaareen 1630-luvun lopulla. Lassi Lehikoisen katsotaankin olevan Lehikoisten suvun kantaisä Juuassa. Aikaisempaa Kosulan vanhaa taloa ei enää ole jäljellä eikä nykyisen  vanhan talon rakennusvuotta tarkasti tiedetä. Talossa on kaksi eri ikäistä tupaa, jotka lienevät rakennettu v. 1830 paikkeilla. Kosulan seutu on merkittävä yhden Lehikoisten sukuhaaran ”alkukoti” ja oli mukava päästä siellä käymään ja tavata sukulaisia ja kuulla mielenkiintoisia tarinoita menneiltä ajoilta. Iloinen puheensorina täytti Kosulan talon kun puheliaat Lehikoiset vaihtoivat kuulumisia kauniissa ja historiallisessa ympäristössä Pielisen rannalla.